Sjeverna triglavska stena - Bavarska smer izlaz Zimmer-Jahn

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
pako
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Sjeverna triglavska stena - Bavarska smer izlaz Zimmer-Jahn

PostPostao/la pako » 12.07.11, 12:24

Penjali smo sjevernu triglavsku. I dugo je trajalo.
Četiri riječka naveza su u petak navečer bili u dolini Vrata. Frle i Đana, Sanjin i Maja, Kršanac i Mislej te Igor i ja. Zajedno smo popeli 3700 m u dva dana. Bilo bi u jedan, ali Igoru i meni je trebalo dva dana da izađemo iz stijene. Frle i Đana su penjali Bavarsku, Maja i Sanjin Nemšku (svi izlaz Zimmer-Jahn), a Dražen i Zoran su penjali Tržašku smer.
Od doma prema Bavarskoj smeri smo startali u 6:00 s namjerom da izađemo po Dolgoj nemškoj. Radi ulaska u krivi smjer, ne potpuno našom greškom, u Bavarsku smo ušli tek oko 11:30-12:00. Tu i tamo malo smo lutali i nekako se dovukli do kraja. Bili smo sporiji nego smo očekivali i problemi su bili na pomolu. Počeli smo žuriti i greške su se gomilale. Na ulasku u Nemšku griješimo pri priječenju (prenisko) i gubimo se. Pada mrak i odlučujemo se za bivak. Nakon komunikacije s Mislejom i Kršancem (hvala na podršci i savjetima) usprkos njihovim savjetima odlučujemo se za nastavak. Vračamo se nazad (apsajl i prečnica), nalazimo Nemšku i idemo dalje. Nalazimo izlaz Zimmer-Jahn i dalje bez grešaka, ali vrlo sporo, izlazimo iz smjera u 1:00 ujutro. Nastavljamo dalje uzbrdo, preko Zelenog snega na Kredaricu gdje stižemo mrtvi u 3:00, dajemo si fajv sa velikim olakšanjem i rušimo se u jedina dva slobodna ležaja. Naša kalvarija ipak se primakla kraju.
Ipak, Bavarska smer je lijepa i ne pretjereno teška, ali iz našeg očitog primjera vidi se da nije za podcjenjivanje. Skica i opisi od Miheliča i Zamana poprilično su točni s nama ponekim iznenađenjima u ocjenjivanju, ali to je to.
Mi smo kasno ušli u smjer, bili presamouvjereni i to nam se obilo o glavu. Sve u svemu, odlično iskustvo, ali ga ne bi preporučio za alpinistički tečaj.
Kasnije su Mislej i Igor penjali na Maloj Mojstrovki još jedan smjer od 200 m; IV, koji je kao pospitan, ali nisu baš bili sretni i zadovoljni s njim.
Ričet s mesom u Koči na gozdu i Rijeka.

dragan

Re: Sjeverna triglavska stena - Bavarska smer izlaz Zimmer-J

PostPostao/la dragan » 12.07.11, 14:04

zvuči kao omanji epic ;)

alfred stokes

PostPostao/la alfred stokes » 12.07.11, 14:08

Bravo bravo !!!
Zvuči pravo napeto :o

grazic
Ime: Goran
Prezime: Razić

PostPostao/la grazic » 12.07.11, 15:47

Svaka cast na hladnoj glavi i koncentraciji do kraja. Ne zvuci bas lijepo, ali kad sve prodje dobro onda ste bogatiji za jos jedno jako iskustvo.

maja
Ime: Maja
Prezime: Vukas

PostPostao/la maja » 17.07.11, 12:17

Sve je dobro što se dobro svrši ;)

Sanjin i ja smo išli u Nemšku, krenuli smo oko 5ipo s parkinga al bi bilo bolje da smo krenuli pol sata ranije. Zašto? Pa zato što je vikend bio baš lijep, a smjer je jako često penjan i ispred nas je bilo 20ak ljudi koji su u koloni solirali prvi dio smjera (ili cijeli smjer - kako tko). Pošto nismo htjeli baš puno kamenja na glavu, pustili smo ih da prođu gore i izgube nam se iz vida. Bez obzira na to, vrlo smo ih brzo stigli i penjali iza nekog naveza Slovenki koje su bile spore, a uz to su i dosta materijala slale nizbrdo... Iz svih navedenih razloga odlučujemo se za izlaz Zimmer Jahn (a ne Dugu Nemšku).

Kratka Nemška je lijep, lagan smijer. Ima prilično puno klinova (u svakoj dužini se nađe po koji), orijentacija je dosta lagana/logična, stijena je prilično kompaktna, ali ima dosta polica sa sitnijim materijalom koji pada kada uže prelazi preko njega. Prvi dio smjera smo solirali (ne znam koliko dužina kad nismo bili navezani...). Izlaz Zimmer Jahn je isto ok, samo smo mi također fulali nešto u priječnici - nisam 100% sigurna al mislim da smo previše prečkali (da je ranije trebalo krenuti prema gore) pa smo penjali neku malo težu varijantu i izgubili malo više vremena, al nema veze.

Silaz je dugačak, ali nije zastrašujuć (barem meni). Ima PUNO hodanja po siparu i nešto "odpenjavanja" po stijeni s klinovima (kao za feratu - ne znam da li to ima neki naziv).

Sve u svemu, ja bi smjer preporučila i drugima...

Natrag na “Alpinizam”