Smer po zajedi - Nad Šitom Glava

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
bojanrafaj
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Smer po zajedi - Nad Šitom Glava

PostPostao/la bojanrafaj » 10.07.12, 15:12

Smer po zajedi V+/IV-V, 300m
Navez: Prica, Rafaj

Pristup lijepih 40 minuta zagrijavanja, uzbrdo do Vratca i onda pod stijenu u potragu za ulazom

Ulaz - slika u vodiču Vršič je katastrofa pa preporučam ovu
http://mab.gmajnica.si/wp-content/uploads/suskovcove_skice/Nad_Sitam_glava_splezane_smeri_VRIS.jpg

Smjer-
1.D - nije baš direktna, malo se krivuda po stijeni, ali se cijelo vrijeme vide klinovi pa nema problema, poželjno se jako dobro zagrijat jer u protivnom hvatate komplete ili sjedate u pojas
2.D - Izlaz na policu do koje se može i doć i s desne strane po "lakšem svijetu" i na taj način zaobići prve 2 dužine. Ovo što smo mi odradili u 2 dužine možda se može i spojit.
3.D - kao po skici preko police pod zajedu koju ćete pratiti sve do kraja smjera
4.D - Zaobilazi se pukotina prvo s desne strane (od sidrišta prečkati u desno, pa gore), natrag u nju pa lijevo iz nje van i pod kaminom sidrište. Tu sam se hvatao i za neki busen trave, zabijao klin, a u prvom djelu dužine navukao na komplet - dakle bio ponešto usran.
5.D - je obećavala četvorku, nadali smo se odmoru, ali je bilo sve samo ne to. Kamin je širok i uvučen, klinove u njemu nisam našao. Pronašao sam zato grote koje samo čekaju da se odlome. Zabijam u toj dužini 2 klina, kod drugog skoka kako ne pronalazim ništa na što bi stavio nogu, a da ne pokrene lavinu (sidrište s partnerom je točno na dnu kamina) izlazim desno van na ploču koja je kompaktna i ima dobra hvatišta nakon par metara sam na simpatičnom sidrištu na vrhu stupa. Prisutan je samo jedan klin, a iz nekog razloga nemoguće je zabit još jedan kako spada, tako da stavljam 2 klina koja vire na pol i imam sidrište na 3 točke, mojoj sreći nema kraja.
6.D - dobro poklinana dužina, kompaktna, prati pukotinu u cijeloj svojoj dužini koja na pola skreće u desno i uz kombinaciju dilfera i pothvata dolazi pod dva klina (jedan iznad drugog), međusobno jako udaljena spojena crvenom zamkicom - tu sam napravio sidrište, ali predlažem da se nastavi još 5 metara do pod sljedeći široki kamin i da se tamo radi sidrište, s obzirom da je ovo moje bilo viseće.
6,5.D - mi tu radimo dužinu od tih 5 metara do pod taj kamin
7.D - široki kamin, malo vlažan ali ništa strašno (pronalazimo čak i kajlu) pod prevjesom se radi sidrište
8.D - po polici u lijevo do začetka kamina, gledajući fotografije na ovom linku i u vodiču mi odlazimo previše lijevo i izlazimo kroz kamin koji vjerojatno pripada smjeru Trmasti kamini, ali se činilo jedinim logičnim rješenjem i cijelo vrijeme smo pratili klinove
9.D - kamin koji nama sigurno nije bio jedinica kao po vodiču, ali nije ništa zhtjevno, u ove zadnje dvije dužine jako paziti na kršljivost

Silaz - sat vremna do Vršiča, mi smo išli dosta desno(jugo zapadno) prema markiranom putu koji se spušta s mojstrovki, možda se može i više lijevo(sjevero istočno) pa je i brže

Dojmovi:

Smjer po vodiču traje 3-4 sata, nama je trebalo 9, ZAŠTO?
-Većinu toga sam penjao kao prvi, Zo je odradila 2 lakše dužine.
-Ova ocjena mi je još uvijek preteška, da bi prošao brzo i elegantno. Teško će me netko uvjerit nakon ovoga da je V UIAA ekvivalent 4c ili 5a.
Iz tog razloga svaka dužina je jako umarala pa je odmor na sidrištima dobro došao
-Prvi pravi neopremljeni smjer u dosadašnjima je klinova bilo toliko da ih stvarno nije trebalo dodavat.
Ne znam šta je teže stajat u bloku 3 minute i postavljat pravi čok (kojeg nema) ili zabijat klin dok stojiš na polici.
Sve pukotine se na dnu šire tako da su čokovi izmišljeni samo kao još jedna glupost koju svaki penjač mora kupiti - šalim se, dobro dođu, ali je limitiran broj mjesta gdje ih možeš kvalitetno postavit

Smjer je dosta kompaktan osim tog kamina i ove 2 izlazne dužine i nudi lijepo penjanje.
Nakon 9 sati stijene koja je u hladu, ali zaštičena od vjetra izlazite na lijepi pašnjak gdje vas dočekuju ovce i prekrasan pogled. Na vrhu zaboravite brzo na sve muke i pitate se kad ćemo opet.

Moram nadodati da smo u Alpe otišli s idejom da odradimo Diboninu smer u Špiku, s obzirom na brzinu penjanja mogu biti samo sretan što nismo, i odgodili je za neka bolja vremena. Damir i Eca koji su nas ugostili u svojoj kući na kotačima (prostrani picasso) odradili su Direktnu. Samo ću reći da je njihova tura počela u 4 ujutro, a završila u 11 navečer, svaka im čast.
Igor i Jelena(koji su nam pravili društvo) zajedno sa Sovom i Anom su bili u sjevernom razu M. Mojstrovke.

MarkoA

Re: Smer po zajedi - Nad Šitom Glava

PostPostao/la MarkoA » 11.07.12, 11:20

bome iscrpan i temeljit izvještaj!

daj malo više emocija u tekst drugi put :)

Bravo za (avan)turu!

alfred stokes

PostPostao/la alfred stokes » 11.07.12, 12:34

Najvolim razdvajanje smjera i dojmova u izvještaju !!!!!!!

Bravo vi !!!!

Doduše izvještaj bez fotki jest malo manjkav, pogotovo kad znamo o kakvoj ljepoti se moralo radit uz takve aktere 8-)

Eca

PostPostao/la Eca » 11.07.12, 22:26

Bravo!!! Nije vam bilo lako, zajeda/zajeba 8-)

Kepenen

PostPostao/la Kepenen » 12.07.12, 09:40

Bravo....s okusom soli

Natrag na “Alpinizam”