Smer Debelakove IV+/IV, 450m
Pristup - od Vršiča preko Vratca, ispod stijene M. Mojstrovke po siparima do travom prekrivenog sedla, gdje put za dolinu Tamar ide desno, a mi lijevo. S ovog mjesta se lijepo može vidjeti cijeli smjer i što je bitnije - ulaz. Nakon 100m spuštanja valja skrenuti uzbrdo-lijevo (crvena točka na stijeni) tzv. Psihijatrijska Pot i doista jest takva, jako eksponirana, klizava, a kad nema klekovine hvataš se za stijenu koja se lomi pod prstima (detalj cijelog uspona
Smjer - ulaz je uvučen u nešto nalik na špilju - što je jako dobro jer dok smo se odmarali od pristupa odozgo je na momente padala i kiša kamenja. Diego se sa nostalgijom prisjećao Dolomita i pitao se što mu je ovo trebalo, a ja sam sam sebe uvjeravao da je to tako normalno i da nije niš strašno. Nakon što smo malo pojeli i došli k sebi počinjemo s penjanjem. Odmah da kažem da je skica iz slovenskih stena dobra i da s orijentacijom nismo imali problema. Istina da nam je pomogao i navez slovenki koji smo putem ulovili, pa smo samo i njih pratili.
Smjer je dobro poklinan, tamo gdje je šetnja nema ničega, ali čim je malo teže odmah ima klinova više nego dovoljno. Dovoljno govori to da nismo trebali zabiti ni jedan klin, za čokove nismo ni mogli nać pametno mjesto, friendove nismo imali, a trakice postavili tu i tamo. Sva sidrišta imaju po 2 klina.
Jedina stvar koju bi istaknuo je da u predzadnjoj dužini detalj IV+ je ipak nešto teži, ja sam išao kao prvi pa kažem V+, Diego kaže vjerojatnije samo V ali da je ta ocjena u vodiču jer je kratak. I stvarno je kratak 2-3 giba, koja se možeš i navuć na idealno smješteni klin. Ja sam se 2-3 puta vraćao na policu pod njim kako bi probao proć slobodno, što je na kraju i uspjelo.
Kroz cijeli smjer treba pazit na što se staje i što se hvata, ponekad smo izvlačili i više od 30m užeta jer je bila šetnja, a međuosiguranja nigdje. U zadnjoj dužini pred izlaz paziti na velike grote koje se lako otkotrljaju dole. Nešto što nam je navez slovenki priuštio - srećom sve je proletilo kraj nas.
U smjer ušli u 11 izašli oko 16:30, bili bi nešto brži da nije bio navez ispred (kao po vodiču 4-6 sati)
silaz - prema Vršiču, jedno sat i pol.
Kod Erjavčeve koče popričali s RAKovcima koji su odradili Hanzovu i našli se s Veks i Majom. Pizza u Avio Pubu i doma.