Prisojnik - Hanzova pot

b.volkmann
Postovi: 7
Pridružen/a: 18.07.11, 18:52

Prisojnik - Hanzova pot

PostPostao/la b.volkmann » 12.08.11, 19:25

Nakon dužeg perioda lošeg vremena u Sloveniji, ovog se tjedna napokon nanizalo par dana relativno dobrog vremena pa sam ih odlučio iskoristiti za kakvu turu u Julijskim Alpama. Odluka je na kraju pala na uspon Hanzovom poti na Prisojnik koji sam ove srijede, 10.08., i odradio.
Uvjeti nisu bili ni blizu idealnih jer je dan i noć prije, od oko 2100m naviše padao snijeg i napadala ga je baš znatna količina tako da su skoro sve stopinke, a na priječnicama koje vode uskim policama kroz stijenu i čitava stazica bili prekriveni snijegom koji naravno nije ništa držao i doslovno se raspadao pod nogama i padao niz liticu. Na mjestima koja su osigurana sajlama to i nije bio toliki problem ali je zato na podužoj dosta eksponiranoj a neosiguranoj priječnici negdje na oko 2200-2300m visine bilo prilično napeto.
Sve to, a uz to i fotkanje, me je dosta usporilo tako da mi je do vrha trebalo negdje oko 6h 30min umjesto 5h kako piše u vodiču i na ploči na početku puta.
Nakon podužeg odmora na vrhu uslijedio je i dosta naporan spust po Grebenskoj poti na Vršić te od tamo nešto po cesti a nešto po kraticama kroz šumu natrag do Koče na Gozdu. Sve u svemu, s dosta fotkanja i podužeg odmora na vrhu bila je to tura od kakvih 10-11h.
Evo da napišem i ponešto o samoj Hanzovoj poti za one koji namjeravaju ubuduće tamo ići. Hanzova pot ne obiluje baš sajlama ali na svim mjestima na kojima su baš nužne tamo se i nalaze. Uspon uglavnom protječe u penjuckanju kakvih jedinica, dvojki, priječenju po dosta eksponiranim policama (po kojima, u uvjetima kada nisu prekrivene snijegom, vjerojatno vodi dobro uhodana stazica) a ima i ponešto sipara. Mnogi priječenje snježišta, koje se usput nalazi na samo 1600m, navode kao glavnu poteškoću no po meni, ako se nose cepin i dereze ono nije neki veliki problem (bez cepina i dereza osobno ne bih to pokušavao priječiti).
Sve u svemu jako lijepa tura i mogu je samo preporučiti.

Avatar
alfred stokes
Postovi: 70
Pridružen/a: 26.05.11, 08:31

Re: Prisojnik - Hanzova pot

PostPostao/la alfred stokes » 13.08.11, 00:24

bravo !!!
još da nas počastiš fotkama ;)

b.volkmann
Postovi: 7
Pridružen/a: 18.07.11, 18:52

Re: Prisojnik - Hanzova pot

PostPostao/la b.volkmann » 13.08.11, 00:55

Polako...još ih nisam ni na komp uploadao. Bit će na fejsu za koji dan.

icy-I
Postovi: 14
Pridružen/a: 26.05.11, 10:18

Re: Prisojnik - Hanzova pot

PostPostao/la icy-I » 13.08.11, 21:59

bio gore pred (uh) pet-šest godina.... ostalo mu u sjećanju da mi je najteže mjesto bilo pre dam vrh (sajle vjerovatno zbog umora), a sipar na kojem je bilo leda prošli bez beda... cepin iskoristio samo za popest se na led.... ostalo sve su bile dobro uhodane staze - bilo je sve suho...

ali! - tjedan dana nakon što smo mi bili gore, pod vrhom je grom spržio 3 čeha, i zbog lošeg vremen ih nisu mogli skinut danima... bilo je to krajem osmog mjeseca..Natrag na “Hodanje i turno skijanje”