29/07/2023 s Matejem
Ozbiljan smjer, meni zahtjevniji i ozbiljniji od dosadašnja 3 u Steni.
Spavali smo u Koči na Klemenči jami (40min od parkinga). Od nje do smjera ima sat vremena pristupa.
Prvih smo, skoro 100m prečenja u desno iznad snežića do sidrišta sa zamkama, odradili bez užeta. Prva dužina je odvratna, srećom jedina je takva, strmi žlijeb s dosta trave i krša. Prvi V- ima klinove di treba i detalj je kratak, nastavak na ploči isto nije banalan. Nismo našli sidrište na kraju 60m duge dvojke koja vodi do crne velike rupe. Pod detaljnom postoje dva sidrišta ispod i iznad prve pukotine, zbog trenja u detaljnoj - možda bolje sidrit na gornjem.
Detaljna dužina je teška i nema baš klinova, frendovi u cijelom smjeru baš i ne pomažu, ali za ovu dužinu su dušu dali. Po meni je ovo teže od petice, a s obzirom na međuosiguranja, blato i prečku, ne znaš kome je gore onom koji vodi ili onom koji ide ko drugi.
Dalje nije gredina nego prvo priječenje u desno, a onda u koso gore. Dosta je jasno gdje se skreće lijevo (visoko iznad je crni strop kao orijentir). U lijevo sad doista vodi gredina/polica koja vodi do zanimljive zelene špilje. Prati se tu policu do kraja u lijevo gdje nestaje (30m od špilje) - tu su i dva klina od koji se kreće opet desno-gore. Ovdje je nama završila 10ta ili 11ta dužina
To desno-gore s police je možda najljepša dužina, eksponirano, vertikala, elegantno penjanje, a stijena dobra, ima i klinova zvaršava s kratkim V- prevjesmnim detaljem. Nakon jedne među dužine još jedan kratki prevjes V-.
Tu se možda već može i razvezat i krenut pomalo tražit izlaz jer klinova ima jako malo. Nastavit prvo u koso u desno cca 100-150m i onda u lijevo do siparaste terase, kojoj je na desno uvučeni kanal sa siparom. Mi smo tu izašli lijevo jer je izgledalo lakše iako je imalo jedan kratki skok vj IV.
Silaz preko ferate je kraći i ugodan. Malo više od sat vremena do doma.
Očekivao sam popularni često penjani klasik, bogat klinovima i raskošnim sidrištima koja se vide iz aviona. Nije to baš tako. Klinove smo uzeli i koristili ih. Frendove i čokove puno manje iako frendovi jako dobro dođu u detaljnoj.
Unatoč tome što vijuga, smjer traži lagane i logične prijelaze, samo se treba držat skice koja je jako dobra. Fotke s neta isto pomažu.
Smjer nosi ocjenu V- ,ali ili sam ja ostario ili je to jako ozbiljan smjer. Nema opuštanja ni kao drugi jer si često u prečkama. Detaljna po meni prelazi V+ težinu, ali tko sam ja da to tvrdim. Što se tiče dužine naletio asm na 2 izvješaja koji kažu da smjer ima bar 700m, ja mislim da ima i više. Zato nam je i trebalo 8 sati. S obzirmo da smo nešto malo spajali, a početni i završni dio smjera prošli nenavezano ili paralelku nakupili smo 15 dužina.
Ogrin-Omersa - Ojstrica V-, 450m?! (800m)
-
bojanrafaj
- Pridružen/a: 08.07.11, 20:05 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable