Via Nikibi (Torrione Marcela)+Via Eliza (Mt. Gusela)

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
veksica
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Via Nikibi (Torrione Marcela)+Via Eliza (Mt. Gusela)

PostPostao/la veksica » 22.07.15, 10:54

Navezi Sinisa i Pako, te Frano i ja motali se prosli vikend oko Cortine. Ideja je bila da probamo nesto malo teze, a zaspitano. Ja sam jos prije dvije godine, dok sam penjala Via Paolo Amadeo na Torrione Marcella (barijera Lastoni di Formin) bacila oko na susjedni Via Nikibi, koji je po broju naveza i tada izgledao puno popularniji. Na netu o smjeru pisu sami hvalospjevi, pa ne cudi da su i u subotu ispred nas ujutro bila vec 4 naveza. Smjer ima 300 metara (duzinskih), tri 6a, kljucnu 6b+ duzinu, 6a+ za desert, dvije petice (5b, 5c) i dvije ful lagane duzine. Prvi dio smjera je laksi, 6a-ovi imaju kratke detalje. Negdje na sredini sve postane prilicno vertikalnije, a duzine tvrdje. Kljucni 6b+ je strma zuta ploca, u kojoj se ima sto raditi od pocetka do kraja. Od dole izgleda fora, ali mi je bilo manje simpaticno dok sam s donjih sidrista gledala kako vecina ekipe, ukljucujuci i dva "asa" u navezu ispred koji su nam do tad izgledali kao upenjani potomci Comicija i Ghedine, odleti ili se panicno hvata za komplet u jednom od detalja u preckici. Srecom, duzina je super zaspitana, treba napraviti samo po par gibova izmedju spitova, pa stvarno nije bed. Pako ju je, kao drugi, jedini prosao slobodno. Ponavljanje nije dolazilo u obzir jer su iza nas dolazila jos dva naveza. Slijedila je tvrda 40-metarska 6a duzina koja ne popusta sve do sidrista. Predzadnja duzina je zanimljivi 6a+ s detaljem odmah iznad sidrista, koji nakon 15 metara postane laksi.
Rezime: smjer je stvarno lijep, dobro zaspitan, posebno u tezim duzinama, u 6a-ovima vecinu detalja ipak treba proci slobodno. Za prvu i zadnju duzinu dobro dodje pokoji cok ili frend, ako bas ne zelite po pet, deset metara penjati bez medjuosiguranja. Vrijedi jos istaknuti da je friski pripravnik Frano, bez obzira sto nikad u zivotu nije usao u 6a+, prosao slobodno sve osim 6b+ detalja i pri tome elegantno sajtao dva 6a, te da je Sinisa ulozio sav svoj visegodisnji yoga zen da na jednom od sidrista ne pokaze bahatom Talijanu sto je jednom davno naucio u vojsci. :-)
Drugi dan prognoza je govorila o 30-50 posto sanse za kisu popodne, pa smo birali nesto lakse/krace. Eliza u Mt. Guseli bi navodno trebala biti lijepa, dobro osigurana 350 metarska petica, ali nakon ulaza koji je odgovarao fotki u vodicu, nismo nasli nista slicno skici. Stijena iznad je izgledala lijepo i ne pretesko, pa smo neko vrijeme penjali jedni kraj drugih i trazili neke svoje linije, sto je isto ispalo prilicno zabavno. Po putu smo sreli par sidrista i dva klina, a na kraju smo se na velikoj polici spojili na zadnje tri duzine Via Dallago do vrha. Pretpostavljamo da smo spojili valjda tri razlicita smjera. Di je pak Eliza, tko ce ga znati?
Super vikend smo zaokruzili uz kvalitetan shoping, hladne pive, zeku-peku i ogovaranje licemjernih Talijana koji se u centru Cortine na plakatima ponosno prisjecaju Mussolinija...
Malo slikica
https://picasaweb.google.com/103349503574212396261/NikibiGusela?authuser=0&authkey=Gv1sRgCKv7g6GJjp_pQg&feat=directlink

Natrag na “Alpinizam”