Petak, radni dan završen, Dragan i ja krećemo u dolinu Krme, a plan je u subotu popeti 500 metarski Jesih – Potočnik IV-III. Baza je Kovinarska Koča v Krmi i super je, samo je mala i treba rezervirati. Stižemo oko 7 navečer i čekamo ostatak ekipice (Veks, Bobo, Marko i Lale) koja stiže oko 10. Dizanje 5 ipo, pokret 6ipo (tako nešto), u smjer ulazimo oko 8 gdje su već Veks i Bobo (krenuli su cca uru ranije ). Odlučili smo, bez puno razgovora, da se ne treba navezivat na početku, pa soliramo te krušljive jedinice dvojke, mislim i kratku trojku, pa opet neku dvojku i nakon sat i pol nekog žešćeg planinarenja odlučujemo se navezat kraj prvog snežišća gdje nas je navez slovenaca napao rafalom kamenja pa smo Dragan i ja pobrali po direktan pogodak u blentaru (ja volim svoju kacigu). Kako smo do ovdje bili brzi pao je plan da požurimo da stignemo pogledat utakmicu Rijeke u K. Gori (moš` mislit). Ulazim u kamin IV 10 m, iznad snežišća u kojem nalazim jedan klin, dalje po trojci cjelu dužinu užeta, još jedan klin. Nastavljamo dalje opet po krušljivim trojkama bez osiguranja (zabijamo)do lijepog sidršta na vrhu stupa. Kroz neku trojku dolazim do sidrišta pod prevjesom (sve kao po skici) i skrećem desno (kasnije se ispostavilo pogrešno) od prevjesa na neosiguranu, gnjilu, travnatu i krušljivu prečnicu u kojoj postavljam jednu traku koja je držala do mog slijedećeg pokreta i jedan čok koji je ispao kad ga je Dragan ružno pogledao (btw. dužina cca 40 m). Sav sretan, ispod žljeba nalazim stari klin (prošao sam kraj dva koja nisam vidio) kraj kojeg radim sidrište na kojem me Dagan uvjerava da tu treba skrenut lijevo kroz žljeb i da smo vani po trojkama. Suprotno nagovaranju partnera krećem udesno za klinovima (ima ih dovoljno) i sretan sam što ga nisam poslušao, (žljeb izgleda ko VI, a ne ko III ) do sidrišta. E tu nam je već pomalo dosta jer smo računali da ćemo već bit van smjera, a kraja nikako (odustali smo od utakmice). Ulazim u dužinu IV -(predzadnju) koja kreće lagano i ima dovoljno klinova, a onda preči ulijevo i ima detalj u kojem spominjem stvarna i mitološka bića, živa i neživa u raznim kombinacijama . U ključnom momentu sretan što vidim klin, sa pojasa skidam kratki komplet i uz gomilu psovki vraćam ga natrag i uzimam drugi koji je, naravno, ponovo kratki . Iz treće ukopčavam i prečim do kraja, a Dragan me svakih metar pita „jel se poleglo?“, ma poleglo ti se... U spomenutoj dužini zapelo nam je uže koje je na Bobota i Veks srušilo jednu gromadu koja ih je srećom promašila. Uglavnom, do kraja je lijepa i kompaktna IV- dužina, a vrh je travnata ravnica na kojoj sam ubio oko jedno sat vremena, dok je Dragan vježbao jogu?! Silaz je san svakog mazohista od 2 i pol-3 sata. Nemam pojma koliko smjer ima dužina (Veks i Bobo kažu da su nabrojali 19), dosta je kršljiv i dobar za vježbu zabijanja klinova, jer ih nema previše.
Drugi dan odlučujemo do Vršiča popet nešto kraće, a izbor je pao na Kranjsku Poč 300m IV . Oko 11 (sve na lagano)ulazimo preko snežišća, koje je visoko pa dosta skrati prvu dužinu, kroz žljeb do sidrišta. E sad, tih sidrišta ima jedno tri u razmaku od 20 m pa smo se premještali na najbolje, za najmanje trenja, što savjetujem onima koji misle ovo penjat jer je jako krušljivo i uže baca puno kamenja. Nakon što smo odabrali najbolje sidrište (po vodiču druga dužina, nama treća) ulazim u prevjes IV, koji ima spit, malo điđimiđi al riješavam ga i dolazim do sidrišta lijevo , sa kojeg se treba premjestiti pod kamin po polici udesno zbog što manjeg trenja jeli... Kamin IV je i detalj smera dug je cca 45-50m i ima 4 klina i jedan spit (bome sam se dobro umorio) poželjno je držati se desne strane, lijeva strana je glatka i vlažna. Izlaz iz kamina, IV, rješava Dragan ulijevo do sidrišta na siparu pod prevjesom. Još jedna kraća dužina koja završava pod još jednim prevjesom, zapravo pećini, iz koje Dragan maestralno izlazi i sretan viče „to je to“, ali je nažalost otišao ravno gore umjesto desno, pa sam prečio do sidrišta pod zadnjom dužinom, krušljivi žljeb III-IV, koju je za nagradu dobio Dragan. Izgleda lagan, a najveći problem je ulaz. Smjer ima dovoljno osiguranja, po alpskim mjerilima, tu i tamo koji spit i orjentacijski nije težak (iz pećine udesno!!!). Silaz preko sipara pod Mojstovkama cca 25 min. Kraj vikenda u Avio Pub-u.
Jesih – Potočnik 500m IV-III (dva mr`guda na vr`brda)
Jesih – Potočnik 500m IV-III (dva mr`guda na vr`brda)
Zadnja izmjena: kamenjak, dana/u 02.07.13, 11:08, ukupno mijenjano 1 put.
Re: Jesih – Potočnik 500m IV-III (dva mr`guda na vr`brda)
Samo bih dodala da je 19 duzina ispalo (nisam doduse brojala,ali je Bobo maher za statistiku ), iskljucivo jer smo se navezali od pocetka, sto definitivno nije najsretnije rjesenje, bar ne prvih 150 metara...ionako nemas bas na cemu raditi sidirsta. Malo vislje gore, negdje na sredini gdje bi se kao jos uvijek trebalo solirati, bila sam prilicno sretna da smo navezani kad mi je kamen doletio na ruku, a ja vidjela puno zvjezdica na deset sekundi, i kojih dvadesetak metara kasnije kad mi je u narucju ostala kamena televizija dok su ravno ispod mene bili Bobo, Andric i Lale na sidristu. Kasnije gore smjer mi se svidja. Bobo elegantno i bez puno muke rjesio detaljni kamin koji od ispod ne izgleda lijepo, ali u kojem srecom ima dosta klinova, ja iza njega manje elegantno ... nakon toga slijede lijepe duzine, odnosno bar su se meni dosta svidjele i tu nam je krenulo dosta brze nakon onog krsljivog horora u prvom dijelu smjeru. Vjerojatno se isplati donji dio smjera odraditi po Sekolcevoj koja se spoji 250 metara na Jesih-Potocnik pred vrhom...
E da, meni je osobno bio ovaj opis ovdje (pod komentarima)
http://www.plezanje.net/climbing/db/showRoute.asp?route=6252
svojedobno puno korisniji za Kranjsku poc od skice u vodicu za Vrsic. Pa mozda nekome pomogne... Bas se sve poklapalo kako tu pise... a vjerojatno taj smjer i ima neke varijante
http://www.plezanje.net/climbing/db/showRoute.asp?route=6252
svojedobno puno korisniji za Kranjsku poc od skice u vodicu za Vrsic. Pa mozda nekome pomogne... Bas se sve poklapalo kako tu pise... a vjerojatno taj smjer i ima neke varijante
- alfred stokes
Brafo brafo....aktivnost na jako
znači reaktivirat ćeš se?
Mnogo ljepo momci, moram priznat da mi je žao ko psu da nisam mogao sa vama