Grapa med V. Babom in Ledinskim vrhom III/2 700m

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
bojanrafaj
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Grapa med V. Babom in Ledinskim vrhom III/2 700m

PostPostao/la bojanrafaj » 01.02.22, 11:21

29/01/2022 Miki, Mady i ja na parkingu naletili na Istrijane Mira i Sašu drugi dan su još išli Novak, Rino i Greta

Pristup je kroz onu kao kamenu rijeku kuda inače idemo za Novu centralnu, ali ne skrećemo lijevo u klekovinu nego nastavljamo kroz taj kanjončić/ usjek. Ima dobra fotka na izvještaju na stranicama: https://www.rak-rijeka.org/wp-content/g ... 258973.JPG
Treba ići skroz do ulaza u ledinski slap, koji se lijepo vidi i izdaleka. Kod ulaza prijeći preko blagog grebena klekovine u lijevo, izaći iz te grape i prebacit se u našu koja ide paralelno.

Prvi dio je širine autoceste, pristojnog nagiba i napreduje se brzo. Na jednom mjestu malo zastrmi (ovisno o snijegu). Detalj je kratak zaleđeni skok, ništa teško, možda sam početak malo zeznut nama jer je falila dobra noga za niske ljude. Nakon suženja opet nastavlja grapa i tu je s desne strane klin ako postoji potreba za osigurat. Nažalost ispada da 30 m užeta nije dovoljno za pokrit skok. Dalje grapa ide brzo do izlaza bez nekih problema.

Silaz je dugačak i prvo se treba popesti na jezersko sedlo, pa do kranjske koče. E sad, i mi i drugi dan Novak/Rino se odlučujemo za silaz po lovskoj poti ( onaj uobičajeni ljetni), ali smo oboje imali problema tražeći pravi put, mi smo na kraju i uboli markaciju, a Novak/rino i Greta u jednom trenutku niže dole otpenjavaju u onaj usjke kojim su odradili pristup. U svakom slučaju ako vam se žuri žrelo je bolja opcija, ovo je možda malo lakše ali kompliciranije.
Tura je otprilike 8 sati sat vremena više manje.

Natrag na “Alpinizam”