Hudičev steber, V-, 500m, Prisojnik
Neozbiljni izvještaj –
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153508188234660.1073741876.759659659&type=1&l=b109b863d8
Općeniti izvještaj – biti će na stranici RAKa (ako već nije)
Ovo je tehnički izvještaj za one koji misle to penjat.
Navez: Marko Buljan - Bojan Rafaj
Datum 01.08.2015.
Spavanje u Mihovom domu. Buđenje u 4. Krenuli od koče na gozdu oko 5:20. Pristup lijep jednostavan po Hanzovoj, dovede točno do ulaza. Snežišća pod smjerom kao da ni nema. Ulazimo u smjer u 7:10.
Koristimo njemačku skicu, jer uljeva više povjerenja, a slovensku samo za kontrolu. Smjer ne obiluje klinovima, ali se vodeći po opisu/skici dobro snalazimo. Detaljna 4. dužina nije nikakv problem, osim što je mokra. Problemi počinju u 7. dužini kada linija smjera postaje manje jasna, a stijena kršljivija. Iako mi se prvotno činilo da smo išli predirektno na međuglavu stebera, sad mi se čini da smo išli dobro. Žljeb kamin sve dok se ne otvori 30 metara ispod međuglave. Kratki detalj je prolaz prevjesa na kraju kamina.
S međuglave se navodno može pobjeć na Hanzovu. Mi nastavljamo dalje selimo se na drugi dio stebera. Dijagonalno ulijevo do < police. Biramo direktniju, ali malo težu varijantu po žljebu. Dalje nastavlja kamin, prvo lagan, kasnije uži i teži. Sidrište zavučeno u Hudičevo prkno je naprosto prekrasno. Dalje je kamin zahtjevan, i nudi razne varijante prolaza. Buljan je izabrao onu desnu iako skice kažu lijevo. Klinova ima s obje. Zadnja dužina do preduha kršljiva i slikoviti izlaz krozrupu na vrh stebera. Vani smo u 17, nakon 10 sati smjera. Nisamo stajali za pauzu, jednostavno toliko traje.
Klinovi su nam trebali za sidrišta tu i tamo iako ih je većina napravljena. Za ovo ostalo tu i tamo neki čok/ frend za psihu.
Za silaz biramo uspon na Prisojnik po Hanzovoj, ništa zahtjevno, po lijepoj stijeni/putu i na vrhu smo za manje od sat vremena s vrha do Vršiča po slovenskoj za sat i 40.
Ocjena V- nedaje pravi dojam kompleksnosti smjera. Buljanu i meni je trebalo 10 sati bez gubljenja, prvi ću priznat da nismo brzi, ali niti smo jučer počeli penjat i niti nam je ovo prvi put alpama. Može se ali treba bit oprezan, ne uzet smjer od 500m zdravo za gotovo. Stijena je sjeverna, pa sunca nema, ali nije pretjerano hladno.
Hudičev steber, V-, 500m, Prisojnik
-
bojanrafaj
- Pridružen/a: 08.07.11, 20:05 [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable