Teranova smer

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
kamenjak
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Teranova smer

PostPostao/la kamenjak » 17.02.15, 11:26

U subotu popodne nakon radnog dana (svi obožavamo radne subote)Andrić i ja zaputili smo se u Sloveniju da u Dolgem Hrbetu popnemo Teranovu smer III/3, 350m. Na putu za Zgornje Jezersko usput stajemo u BTC potrošiti nešto eurića koje nemamo i zadovoljni kupovinom gibamo dalje. Putem pada lagana kišica i temperatura od 1,5 C, hmm, šta ne bi trebalo bit hladnije... Buđenje u 5 i pol i lagano doručak i spremanje do 7 i pol, naravno dok smo mi krenuli dva naveza slovenaca su već odjurila, mi pomalo :D . Putem do smjera smo se skoro predomislili i otišli u Sinj slap, ali smo ostali pri dogovorenom planu, Teranova, btw., Sinji izgleda ok. Na ulazu smo oko 10, a ispred nad spomenuti navezi. Prvu dužinu penjemo nenavezani, led je vrlo dobar, i na sidrištu se malo družimo s mladom damom. Malo smo pričekali da gospođa odmakne, jer je rušila zavidnu količinu leda (pitali smo se oće nama šta ostat), a onda ja krećem. Naravno, gospa još nije riješila dužinu pa je jedan lijepi komad leda precizno pogodio moje uho. Do detalja (80st., 3-4m) snijeg kao stiropor, super, a za sam detalj morao sam malo prečit u desno do boljeg leda, malo điđimiđi. Uglavnom dužina od 50m uz jedan klin i jedan vijak (veli Andrić da sam jednoga fulao). Treća je Andrićeva, i po meni i naljepša dužina, je konstantnih 60 st u dobrih 55-60 metara. Komunikacija je malo otežana jer je, kasnije sam skužio, Andrić malo nagluh i vuče dok ima užeta, a vuče i kad nema užeta, pa na moje 5 x„kraj!!!“ majstor ne reagira. Nakon par minuta natezanja, nema druge nego skidaj osiguranje i naravno još mu fali užeta, pa majstor potegne uže baš u trenutku kad ja skidam spravicu... I tako se moj reverso otkotrljao u pravcu Jezerskog, pas m....(a valjda je vrijeme za novi). Baš nemam sreće, pred dve godine bajla, sad reverso, ne ide mi s opremom u ovom području. Moj veseli partner sretan nakon prve popete dužine u vodstvu, čudi se kako sam ja nervozan kad je sve tako super, e... Sad slijedi doljnji dio grape, strmina oko 45st koji penjemo paralelku do sidrišta (cca 90 m)i ja nastavljam u skok cca 70 st sa ne baš puno snijega. Tu sam malo razmišljao probat doć do kvalitetnijeg leda, ali mi se učinilo pametnije ne prečit po suhoj stjeni, pa sam radije bio bez osiguranja :shock: . Uglavnom još cjela dužina užeta kroz grapu, sa dobrim snijegom, ima djelova od cca 60 st, ali uglavnom 45-50 st. Odlično sidrište na bajlama, dodatno osigurano mojom težinom i leđima, khm... i Andrićev komentar „ a baš si mogo jedno međuosiguranje stavit“. Na sidrištu pod prečnicom kraća rasprava tko je sad na redu
-“ ti si dobio više i najteže“
-„je, a ti si dobio najljepše“, u kojoj ja pobjeđujem i krećem u lijepo osiguranu prečku sa super snijegom tako da je pravi gušt. Za izlaz iz prečke nismo koristili sidrište, nego sam nastavio preko grebena, pa smo zapravo to riješili kao paralelku. Silaz kroz susjednu grapu do ulaza i spust do auta, koji je trajao bar pol ure duže zahvaljujući mojoj mudroj odluci da ne idemo po putu nego da „skratimo“ direktnom linijom. Klopa i cuga kod auta i gas u Ri...Enivej, uvjeti u smjeru su dobri, iako bi volio da na mjestima ima više leda, penjali smo cca 3 i pol ure, brzo je prošlo. Slikice je odabrao i album složio Andrić... A šta je dalje bilo pogledajte u slijedećoj epizodi ;) ...

Natrag na “Alpinizam”