Grinč i Grintovčev steber

[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Miljenko
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Grinč i Grintovčev steber

PostPostao/la Miljenko » 01.08.11, 22:01

Usprkos vremenskim (ne)prilikama vesela ekipica u sastavu Jevgenij, Morana, Alan i ja odlučila je u nedjelju penjati smjer Grintovčev steber (IV/V 250 m) u sj. Stjeni Grintovca. Na put krećemo u subotu popodne, oboružani pozitivnom energijom, praćeni gomilom turista :x i oblacima :evil: . U Jezerskom nas dočekuje kišni potop i prognoza koja ne obećava. Svejedno smo odlučili krenuti prema Češkoj koči, do koje nam je po blatnjavom putu trebalo cca sat vremena (Frle tnx za savjet). Koča je odlična, svaka preporuka, mali dogovor uz čašicu prije spavanja djelimo se u naveze Jevgenij i Morana te Alan i ja. Naša pozitivna energija je djelovala pa nas dočekuje suho i prohladno jutro. Do ulaza u smjer nam treba sat vremena,a putem se dolazi do zaključka da ime Grintovec dolazi od Grinč (onaj što je ukrao Božić) koji je emigrirao u Ameriku. Jevgenij nam je navigator i ulaz nalazi bez problema. U smjer prvo ulazi Jevgenij koji u prvoj dužini (u tenisicama!!!) otkiva čari penjanja po mokroj i hladnoj stjeni, postavlja jedan klin i dolazi do sidrišta koje je na dva spita. Tu smo malo zbunjeni jer je prva dužina zapravo dvije dužine VI +, III prema skici međutim sidrišta iz prve dužine nema, tako da se prve dvije dužine spajaju cca 55m. Iza Morane ulazim u smjer, dužina nudi lijepa hvatišta i nožišta, ali je mokro i hladno pa nije baš ugodno. Ukopčavam se u dva klina koja izgledaju dobro i nalazim jednu drvenu kajlu koja stoji valjda za ukras :D . Kako Alan nema neku volju za penjanjem u vodstvu, pa ulazim u treću dužinu, ocjenjenu V, a na ulazu u dužinu, koji je i detalj, teče mali potočić u koji sam stao i molio se da pedula drži :? . Na ulazu u dužinu, lijevo visi zamka prema kojoj se ne treba ići jer usmjerava prema kutu žljeba,a smjer ide desno po stjeni, ostatak dužine je lijep ima više nego dovoljno klinova. Sidrište je na izlazu iz žljeba desno. Kroz cjeli smjer pada dosta sitnog i ne tako sitnog kamenja i zaključili smo da je Grinč došao na godišnji iz Amerike i sad se zabavlja rušeći kamenje na penjače :evil: .Iduća dužina je kratak i lagan žljeb III i dolazi do sidrišta ispod kamina IV+ gdje nas čekaju Jevgenij i Morana. Jevgenij ulazi u kamin i uz malo negodovanja rješava ga kao i Morana za njim. Alan i ja smo odlučili napraviti malo razmaka zbog Grinčevih padajućih objekata. Ulazim u kamin čiji je ulaz po meni najteži dio dužine, koji je mokar i sklizak, treba se malo ući u njega za kopčanje prvog klina, i NE dirati veliki kamen koji izgleda kao da je tamo zbog tebe, jer se opasno miče, nakon čega mi je kamin bio prava uživancija. Ekipica se baš nije složila sa mnom oko ljepote kamina, ali meni je, valjda zbog dužine nogu, bilo nešto lakše jer je vanjska strana kamina bila suha. Na polovici kamina je Grinč koji se vratio iz emigracije, pobacao gomilu kamenja po nama a dva lijepa komada su odsjela na mojoj kacigi i ramenu. Izlaznu dužinu vodi Alan kroz žljebić pa udesno preko stjene, do Jevgenijevog sidrišta na dva klina, pa ravno do vrha stjene na kojoj se okupljamo i uživamo u pogledu. Uglavnom smjer je lijep, a vjerojatno je još ljepši kad je suh, ima dosta klinova, ali nije na odmet imati tri-četiri (može koji ostati ;) ), treba očekivati dosta padajućeg kamenja ako se Grinč u međuvremenu ne vrati u Ameriku :D .

Jevgenij

Re: Grinč i Grintovčev steber

PostPostao/la Jevgenij » 02.08.11, 11:28

Bravo Miljenko lijepo si to srocio. Samo bi si dozvolio mali ispravak (sigurno je lapsus lingue) prva duzina je IV a ne VI+. :) Malcice cemo pricekat za VI+ :) Sto se tice mene ja bi se samo zahvalio ekipi - bilo je stvarno strava - ma ponovilo se jos 100 puta i cestitao svima na usponu, a pogotovo Morani i Alanu kojima je to bio prvi smjer u alpama i odradili su ga stvarno sjajno - ponosni smo na vas :)

Natrag na “Alpinizam”