1 ožujka 2013 Autor: Vedrana Simičević RAK

Tematska večer – Edo Retelj 1961-2013

U srijedu 6. ožujka s početkom u 20:00 sati RAK organizira tematsku večer o Edi Retelju, na kojoj ćemo odati počast ovom velikom hrvatskom alpinistu koji nam je svojim usponima, razmišljanjima i velikim srcem bio svima inspiracija, a koji je 23. veljače tragično preminuo u velikoj lavini na Kamešnici.Edo Retelj u svojoj je bogatoj alpinističkoj karijeri naredao teških ponavljanja i prvenstvenih uspona – zimskih i ljetnih u mnogim velikim gorjima svijeta – Tien Shanu, Fanskim gorama, Južnoameričkim Andama, masivu Mont Blanca, kao i u hrvatskim i slovenskim stijenama. Jedan je od dvojice hrvatskih alpinista kojima je uspjelo za rukom ispenjati tri alpska problema – sjeverne stijene Eigera, Grandes Jorassesa i Matterhorna, pri čemu je sjevernu stijenu Matterhorna ispenjao solo. Među njegove znamenite uspone spada i ponavljanje Diamond kuloara na Mt.Keniji, a dva je puta sudjelovao na ekspedicijama koje su pokušavale ispenjati južnu stijenu Makalua. Svojim je usponima i pisanjem skrenuo pažnju mnogih na stijene Biokova, Troglava i Čvrsnice gdje je često boravio i u kojima je ispenjao veliki broj smjerova. Iako je bio vrlo samozatajan i rijetko se hvalio svojim usponima, Edo je uvijek rado dijelio s drugima svoje veliko znanje i iskustvo i uveo je u svijet planina cijeli niz mladih ljudi. Bez pretjerivanja se može reći da je svojim likom i djelom utjelovljavao sve ono najbolje iz alpinizma.

Njegovi video i foto zapisi, te alpinističke priče odišu velikom ljubavi prema planinama, snažnom alpinističkom etikom i vrijednostima prijateljstva i brige za svoje penjačke partnere, pa ćemo se upravo kroz njih prisjetiti nekih njegovih uspona i tura.

Sav prihod od ove večeri (prihod sa “šanka” i dobrovoljni prilozi) namijenjen je obitelji Retelj kako bi im u duhu alpinističke solidarnosti pomogli u ovim teškim trenucima, te Vas stoga molimo da se odazovete u što većem broju i nazdravite ovom velikanu.