30 kolovoza 2017 Autor: Bojan Rafaj RAK

Dolomiti 7 dana, 6 smjerova u 2 putovanja

Samo u par crta više kao savjet drugima što da penju ili da ne penju. Jedan produženi vikend s Petrom i jedan normalan vikend s Rinom. 7 dana, 6 smjerova, 2 putovanja, 1 honda. Torre Wundt-Mazzorana, Sass de Stria-Spigolo sud, Sass Bece, Lagazuoi-M-Speciale, Col de Bos-Alvera.

 

Torre Wundt, južna stijena, smjer Mazzorana, IV, 200 m ( malo južno od 3 cime, polazište je s parkinga ispod zadnjeg jezera prije naplatnih)
Dobar smjer, lijepo penjanje, lijep pogled, daleko od ceste pa ne bruje motori. Poklinanost srednja, sidrišta prisutna, orijentacija lagana. Preporuka ako vas 200 metarski smjer zadovoljava ili prijeti kišno popodne. Silaz je malo kompliciraniji jer ima 3 – 4 absajla ( vodič spominje i otpenjavanje trojke, ali je to sada absajl ) i onda hodanje oko tornja koje ako ne čitaš opis nije baš logično.

Sass de Stria (Hexenstein) Spigolo sud, IV, 200m (Na Falzaregu tj Valparaoli)
Popularn i često penjan smjer. Očekivati gužvu na ulaz i gužvanje na sidrištima. Rezultat toga je izlizan smjer, koji i nije baš dobr opremljen, a postavljanje frendova i čokova nije baš jednostavno. Lijepa zadnja dužina i fora kamin ako to uopće je kamin. Ja ga ne bih preporučio početnicima, što se inače radi.

Catinaccio, Rosengarten – nismo penjali jer smo kasno došli. Za penjati bilo što tamo, treba doći dan ranije i spavati. Cesta je trenutno odronjena pa ne vozi taxi do Gardeccie nego gondola za (16EUR povratna karta) vozi na drugo brdo od kojeg je 30 minuta laganog hoda do Gardeccie. Još sat vremena do domova Vajolet i Preuss i od tamo od pol sata do sat vremen pristupa do bilo čega što vrijedi.

Sass Bece, Via De Gra Tati, IV 200m ( passo pordoi, ali brdo južno od prijevoja)
Isforsiran smjer od niti 200m, treba samo 7 kompleta, stijena loša za dolomitske uvjete. Ima i par spiteva ostalo su zamke provučene kroz pješčane satove. Jedna prava dobra dužina ostalo bezveze samo moraš biti oprezan zbogloše stijene. Ne bih preporučio. Brz silaz na sjever do auta na Pordoiu

Lagazuoi – zapadna stijena, M speciale 300m, V ( Valparola)
Smjer ima jednu od ljepših dužina. Vertikalna V-ica s puno pješčanih satova s još više dobrih hvatišta, i odličnom stijenom, uživaš tih 40m. Ostatk tako-tako, dvije dužine „groblje“, dvije ok, još dvije petice koje se svedu na 3 giba.

Col dei Bos, Istočn dio, Spigolo Alvera 300m V+ ( Falzarego tj malo bliže Cortini)
Odličan smjer dopao nam se jako, pravi klasik. Tvrde V-ice. Smjer koji ide onuda kuda mu stijena dozvoljava. Ploče na početku za ugrijat listove, kamin u sredini za napumpat ruke i izlaz kroz usku ljusku za skinut ruksak. Pristup i silaz jednostavni i ne predugi. Preporuka.