26 veljače 2019 Autor: Vedrana Simičević RAK

Breaking news: Infleksija dobila prvo oslobađanje i ocjenu 7a+!

Infleksija, novi višedužinac koji su u barijeri iznad Bribira zabušili Andrija Rubinić, Zdeslav Marinović i Andrej Vlašić, danas je dobio prvo slobodno ponavljanje. Obećane ćevape ugrabili su Marko Buljan i Matteo Pošćić i smjeru dali respektabilnu ocjenu 7a+!

Linija koju su autori zagledali još prošle godine kad su bušili prvi smjer u barijeri, Prisnac direkt, ima sve predispozicije da postane jedan od penjačkih hitova u ovom dijelu Hrvatske, barem ako je suditi po oduševljenim dojmovima ponavljača. A njih se u samo nekoliko dana naredalo ravno četrnaest. Nakon što su prošlog tjedna autori smjera objavili skicu i epski opis dostojan najboljih detalja iz Miheličevih „Slovenskih stena“, svoje friško zaspitano čedo dodatno su izreklamirali obećavši ćevape junacima koji prvi oslobode smjer. Ulog dodatno povećava neprežaljeni lokalni penjački talent Hrvoje, čije je oštro oko svojedobno prvo iznad kuće opazilo bribirski big wall, a koji u fond nagrada dodaje i pivu. Željni slave i besplatne spize prvi penjači već u subotu navaljuju na smjer. Autorski trojac lukavo je, uz podmukli smiješak, procijenio dvije najteže dužine na 5c i 6a+, uz slabo vidljivi disclaimer da je to samo njihova pretpostavka. Kad su se prva dvojica klupskih aseva iz subotnje bitke vratili bez ćevapa bilo je jasno da je 6a+ samo Zdeletova želja, a ne realnost. Dan poslije čak je pet naveza iz tri različita kluba pokušalo osloboditi smjer, neki čak i greškom. Napetost se dala rezati nožem, informacije su na Facebook stizale na kapaljku, a Andrija se cijelo popodne morao smirivati s ponajboljim Koradovim monolozima i odabranim emisijama o Španjolskom građanskom ratu. No na kraju dana opaka bribirska stina odolila je svim pokušajima. Nakon vikend redaljke postalo je jasno da je tzv. Šimina dužina, 30-metarska pukotina nazvana po meceni koji je osiromašenim autorima omogućio dovršavanje smjera, uistinu pravi biser kvarnerskog Istoka i da konsenzus govori o tvrdom i opakom 6a. Detaljna dužina ostala je zagonetka sve dok ju danas nisu rješile RAK-ove mlade snage. Buljan, trenutno najupenjaniji klupski as koji je nedavno popeo 7c iz druge, detalj smjera rješava iz drugog pokušaja i procjenjuje ga na 7a+.
Šimina dužina može slobodno posramiti granitne pukotine u Val di Mellu, a Boulder Problem koji slijedi nakon nje daje cijelom smjeru štimung Honnoldovog Freeridera. Što se ocjene detaljne dužine tiče, vrlo mi je teško reći jer se radi o tri teška giba, ali uspoređujući ju sa sličnim bolderaškim smjerovima po Istri i s dugim smjerovima u Paklenici slične težine, rekao bih da se radi o 7a+ dužini“, izvjestio je Bubi na Facebooku. Njegov dojam potvrđuje i Matteo koji je kao drugi fleshao dužinu, nakon što je sajtao Šiminu pukotinu. Kakvi su bili ćevapi i da li je piva bila dovoljno hladna, nismo još doznali.

Treba naglasiti da je većina ponavljača smjera Infleksiju, kao i kvalitetu spitanja nahvalila biranim riječima, pa nema sumnje da će uz atraktivnu ocjenu privući još podosta pažnje. Cijela bribirska barijera odaje dojam komada stijene u kojem bi mogle niknuti i neke još atraktivnije i teže linije. Osloboditelji i autori smjera pozivaju ponavljače da dođu potvrditi ili osporiti ocjenu, no vrijedi napomenuti da budući posjetitelji trebaju pripaziti na poskoka koji je već viđen na polovici smjera i činjenicu da u smjeru, razumljivo, i dalje ima nešto krša.  Donosimo vam novu Andrijinu skicu smjera s popravljenom ocjenom, a više o smjeru možete saznati ovdje http://www.rak-rijeka.org/novi-smjeri-iznad-bribira-infleksija/


Andrija Rubinić