6 ožujka 2019 Autor: Frano Udović RAK

Bele grapa – izvještaj

Nakon uspješnog uspona na Tursku goru po smjeri “Bele Piramide-Tschadova smer” te spusta sa skijama kroz turski žleb, po ugodnom večernjem druženju Renea Lisca, Mirke Majoli i moje malenkosti iz doma na Okrešlju opažamo dvije čeone lampe u izrazito zabijeljenoj liniji sjeverne stijene Planjave i čudimo se što ti ljudi rade tamo, ali se isto tako osjećamo “pozvani”?.

Nije nam dugo trebalo da u domu od slovenaca saznamo kako se radi o smjeri “Bela grapa V/4 M” koja ima 1000m, rijetko se napravi u idealnim uvjetima, te je jedna od dužih zimskih smjeri koje slovenske alpe mogu ponuditi. Plan je tu. Po odlasku iz logarske doline, iz auta osmatramo gdje je ulaz u smjer i naravno vraćamo se već idući vikend.

22.02.2019- Petak navečer stižemo na parking, spavamo u autima te u subotu ujutro Rene Lisac, Bernard Bregar i ja ulazimo u fantastično napravljenu Belu Grapu. Navezani u troje, za popeti smjer nam je trebalo 8 sati, a za spust  “čez Škarje” 3 sata, tako da smo na parkingu bili u 19h. Uvjeti su u smjeri bili idealni i tkz. “škripavac” nas je pratio 1000m u skoro svakom pokretu cepina i derezi što je lijep osjećaj jer sama ne mogućnost postavljanja međuosiguranja (također karakteristika smjera) nije predstavljala problem. Imali smo i društvo jedne slovenske naveze koju je Rene odlučio preskočiti cik pred detaljnim kaminom?. Odlična ekipa za lijepu i nezaboravnu turu,ponovilo se.