15 kolovoza 2012 Autor: Aleksandar Mataruga - Bale Sportsko penjanje

Bale popeo Venga Vecio (8a) u Medveji

Bale popeo Venga Vecio (8a) u Medveji

Nakon nekoliko odlazaka u Medveju Bale (Trango World, Camp, Zamberlan, Oakley) je skinuo još jedan, ukupno drugi 8a smjer. Riječ je o smjeru Venga Vecio, a više detalja napisao je sam:

Autor smjera je Čedo iz Pule, smjer je zaista predivan. Predivna linija s predivnim tehničkim kretanjem. Oko 25 m prevjesa po sigama, stiskavcima, sloperima, a nađe se i pokoji nevidljivi krimp.

Početak smjera je lagan sve do trećeg kompleta, gdje se prebacuje s položenog dijela stijene na prevjesni dio sa sigama i tu kreće “rok en rol”… Vrlo brzo se dolazi do detalja smjera; jako teški gibovi po sigama, uglavljivanje peta, svakakva čudesa, tehnički zahtjevno penjanje, koje mora biti izvedeno savršeno, jer svako fulanje noge ili krivi pomak ruke znači pad, a težinu dodatno podiže i kopčanje kompleta koji su zaspitani dosta blizu, jer preskakanje kopčanja nije opcija. U slučaju da se ne ukopča  komplet pada se na dio stijene koji ide dosta blizu stijene (na kojoj je smjer), kao neka gljiva po kojoj se inače ne penje. Par puta nisam ukopčao (zbog loših hvatišta s kojih se inače kopča) pa sam dobrano nogama opalio svaki put u tu stijenu.

Kada se prođe detalj, dolazi se na neki odmor, s kojeg je bolje što prije pobjeći jer je jako teško na njemu odmoriti, ali boljih hvatišta nema. Nakon toga ide par metara “lakšeg“ penjanja do još jednog malog odmora, ali odmora di su dosta loše ruke (sloperi). Cijelo tijelo se drži nogama u čučećoj poziciji oko malo deblje sige (isto vrijedi kao i za prvi odmor, bolje što prije pobjeći jer toliko bole noge, ako se previše ostane u toj poziciji utrnu noge, pa za daljnje pokrete ne osjećate noge).

Ko bi rekao da neću osjećat noge, a ne ruke, a nakon tog fuš odmora ide još jedan detalj, koji po meni nije detalj smjera, po meni tu je neki detalj 7b+ težine, ali kad se prođe skoro 15 metara aktivnog penjanja, bez pravog odmora, taj 7b+ lako naraste za koju ocjenu pa neki kažu da je tu detalj smjera. Tu je i kopčanje koje sam ja preskočio, jer je desna ruka na tako lošem hvatištu da to kopčanje i kretanje dalje više nije 7b+. Lakše je preskočiti, a u zrak odletjeti 5m je gušt J.

Pošto je izdržljivost moja jača strana nisam imao prevelikih problema s tim dijelom. Stišćem i te zadnje krimpove (nevidljive) gdje noge obavezno odlete sa stijene te izlazim iz prevjesa na položeniji dio stijene do sidrišta. Kopčam i još jedan 8a je u džepu (drugo slobodno ponavljanje smjera). Pogled bježi par smjerova dalje gdje je potencijalni novi projekt. Koja predivna stijena. Po meni  je Medveja najbolje penjalište u HR (barem od onih na kojima sam bio). Ocjene su teške, ali svi smjerovi su predivni, a toliko još potencijala za nove smjerove… ufff…

Vrućine pomalo padaju, novi projekti dolaze, pripreme za zimu aktivne, dobar filing je u zraku, ovo će biti dobra sezona.

Poz svima, a Elbrusovcima želim siguran put ka vrhu…