2 travnja 2012 Autor: Cristian Todorović Sportsko penjanje

Bale 2nd go 7c+, a Vito 7b onsight!

Bale 2nd go 7c+, a Vito 7b onsight!

Nedelja ujutro, prognoza idealna, sunce lagano prodire kroz oblake, a vjetar obećava dobro trenje. Rakova osmica ima na umu samo jedno mjesto, a to je relativno novo penjalište, vrhunske kvalitete, u Buzetskom kanjonu.

Najme, ovaj put je na redu zimski sektor čija se kvaliteta stijene pročula i do Bologne, a neke linije već imaju i etiketu “golden standard”.

Vito Mužević, nakon zagrijavanja, po kratkom postupku na pogled rješava svoj prvi 25 m dugačak 7b “L Edipo”, a i odlučuje kako će se povodom Korizme odreći magnezija na godinu dana. Ovo je bilo i za očekivati od njega, ali očekujemo još više jer znamo da on može puno više.

Selimo se u lijevi dio stijene, u kojem trenutno stoje 2 projekta i 7c+ imenom “The king”, kojeg je ništa manje smjelo Aleksandar Mataruga Bale (Trango World, Camp, Zamberlan, Oakley) odlučio sajtat.

Kamere se pale, Stole makina prihvaća vjernu zadaću da budem na drugom kraju užeta sa osiguranjem. Neću ići previše u detalje, ali ću vam reći da je to bio pokušaj za pamćenje jer je As izletio pred samo sidrište, nakon što je falio odličan hvat za kopčanje sidrišta.

Uzimamo svi malu pauzu kako bi smirili euforiju i shvatili koliko je Bale podigao standard sa svojim pokušajem. Pola sata kasnije As se navezuje i penje iz drugog pokušaja smjer za kojeg bi se nekad vraćao i po 3 tjedna dok ga ne bi napokon popeo.

Nakon ovoga Elvin na “flash” penje 7a+ “Teške Boje”, a Vito, iako skeptičan, bez problema ga sajta.

Ja pomalo već umoran odlučujem se za drugi pokušaj istog smjera i s filozofijom “Go big or go home” uz dobar fajt stižem na sidrište!

Moram priznati da je ovo jedan od najboljih 7a+, koji me oduševio slično kao i čuvena “La poderosa” u Medveji.

Sova, Veks i Morana fajtale su razne smjerove i dokazale kako malo po malo “Girl Power” počinje dominirati i po ovakvim penjalištima, koja su u Rangu s legendarnom Mišjom.

Bili svjesni toga ili ne, činjenica je da se ovo područje Istre pomalo pretvara u Catalunyu. Otprilike svaka 4 mjeseca rađaju se novi sektori, a linije se duplaju uz veliki rad i trud hrvatskih i inozemnih penjača.

Moja prognoza je da u roku od dvije godine, ako nas bog pogleda i uspijemo preživjeti 21.12., Istra će postati nova mega destinacija za sve vrhunske svjetske penjače, a čisti dokaz tome su i Kilian Fischhuber i Ana Stohrn koji su sa Chuk Fryberger produkcijom posjetili Pandoru pred mjesec dana.