18 siječnja 2013 Autor: Bojan Prokop RAK

4. vježba zimske alpinističke škole 2012/2013

Protekle nedjelje (13.01.2013. g.) u organizaciji GRS Tržič iz Slovenije održana je radionica vezana uz lavine na Zelenici.

Put nas je s obzirom na mjesto održavanja radionice opet nanio u Karavanke, točnije u dom na Zelenici i Vrtaču. U subotu smo se u jutarnjim satima zaputili prema sjeveru Slovenije i po dolasku u Ljubelj za hladnog i maglovitog jutra krenuli put Vrtače. Od parkirališta pred tunelom Karavanke pa sve do doma „Vrtača“ snijega gotovo da i nema, dok se situacija kod doma na Zelenici nešto mijenja i u potpunosti iznenađuje podno same Vrtače.

Snijeg odlične kvalitete prati nas do samog vrha, kojega smo dosegli prolazeći nekolicinom grapa i okolnih puteva po izvanrednom vremenu. Vesela desetorka (u sastavu: Aleksandar Kršulja, Elvis Vikić, Krešo Matijević, Marko Buljan, Tomislav Jureša, Vedran Devčić, Zdeslav Marinović, Zoran Sekovanić, Zorana Težak i ja – Bojan Prokop) nakon kratkog predaha na vrhu nastavlja put prema podnožju gdje je planirano noćenje u šatorima.

Prije zasluženog odmora došlo je vrijeme za topli obrok kojim smo se počastili u restoranu pred samim ulazom u tunel Karavanke. Teška srca napuštamo tople prostorije restorana i krećemo u podizanje šatora. S obzirom na dostatnu količinu umora, uz minimalne pripreme šatora vrlo brzo padamo u vreće za spavanje.

Slijedećeg jutra budimo se u magli, sa naznakom lošeg vremena i sniježnih uvijeta, no to nas nije smetalo, buući da je taj dan bio rezerviran za radionicu o lavinama.

Radionica se sastojala od 3 sata predavanja o prevenciji i spašavanju iz lavina, te 3 sata praktične obuke kojom smo usvojili sva potrebna znanja vezana uz nastajanje lavina, testiranje stabilnosti sniježnog pokrivača, traganje za zatrpanim osobama uz pomoć lavinskog primopredajnika, te iskopanje unesrećenih iz snijega. Izvrsna radionica okončana je prezentacijom potražnih pasa koji su nam demonstrirali potragu u snijegu i na opće čuđenje svih polaznika radionice bez imalo problema izvukli osobu iz snijega na padini podno Zelenice.

Uglavnom jedan prekrasan dan proveden na Vrtači u skoro idealnim uvjetima i definitivno vrlo korisno i poučno predavanje o lavinama od strane GRS Tržič.

 


Foto: Elvis Vikić, Krešo Matijević