6 kolovoza 2013 Autor: Bojan Rafaj Sastanci

31.07.2013. (SRIJEDA)

– Kamp Rio bianco/Bele vode – 13 Rakovaca + prijtelj iz Pule-Đole, od petka do nedjelje, cilj – druženje i penjanje u planinama. Prvu noć provode kraj rif. Bruner te drugi dan biraju smjerove u blizini. Pavić, Lalić i Jug, te Plexy i Đole penju diretissimu na Cima delle cenge. Smjer pruža lijepo penjanje i puno pj. satova. Zabava da je zagarantirana.

– Moreno i Miljenko u pratnji 4 ruže RAK-a Ana T. i Petra + Ana S. i Klara penju Drsnu diretissimu na istom brdu. Nažalost, 4 dame u svom prvom samostalnom alpskom smjeru odlučuju da je ovaj put stijena pobjedila te pod detaljem odlučuju da je vrijeme za povlačenje. Hrabrosti im ne fali i sigurno će se još i ovog ljeta okušat u nekom drugom smjeru.

– Moreno i Miljenko rješavaju smjer, ali valja napomenuti kako je Moreno prekršio zlatno pravilo alpinizma – u neopremljenom smjeru nema padanja. Priča kaže da se pješčani sat koji je izgledao toliko dobro da je koristio i kao 3. točka sidrišta u Morenovoj snažnoj ruci mrvi kao da je od pjeska (možda mu i od tud ime). Srećom nikom ništa osim što su bogatiji za novo iskustvo.

– Drugi dan navez Pavić Lalić i Jug ulazi u boksove i mjenjaju Lalića za Antonia. Zajedno s njima Plexy i Đole Uživaju u S. Razu Cime alte dell Rio Bianco – jedan od ljepših smjerova u regiji, dobra stijena, opremljena sidrišta, atrakrtivni detalji izloženost pogled – ma ima sve.

Ostatak ekipe se odlučuje za planinarenje i turu okolnih brda po feratama. Camino del centenario. Detaljan Jugov izvještaj na forumu http://www.rak-rijeka.org/forum/viewforum.php?f=20&sid=6790b244c596fd9822ded282f6903047

Branko koristi godišnji za posjet tj planinarenje po brdima Crne Gore (Durmitor, Prutaš Bobotov kuk, Prokletije) sve ono što treba znat piše na linku, a tamo je i link na slike. http://www.rak-rijeka.org/forum/viewtopic.php?f=23&t=375 Pun je riječi hvale za taj kraj ljude, planine gostoljubivost, jagnjetinu, borovnice i cijene 🙂 jedina boljka je udaljenost. Također valja napomenuti da na putu za CG staje u Paklenici i u kanjonu sa Stoletom penje sportiće. Stole da nije nikad bio jači.

– Maja i Vex od 27. do 30.06. borave u Dolomitima u društvu drugih hr penjača. Spavaju pod Tofanom kraj kuće gdje se ne smije, ali kažu da nije bilo tjeranja ili naplačivanja kazni, ali valja bit oprezan. Ono bitno zbog čega su i došle – smjerovi kronološkim redom kako su ih rješavale:
Sas de Stria 2470m, Spigolo Sud 180m(230m) IV, 8dužina, Lagazuoi Piccolo, parete ovest Via Artizon IV+ , 200m 7 duž. (u društvu s Krunom i Tomoradom AO Željezničar), Torre grande di Falzarego Via Dibona, prvi dio 5 dužina ocjene IV 165 m taj donji dio da je solidno opremljen za razliku od gornjeg koji se rijeđe penje. Jedan dan im je kiša omela planove te će Croda Negra i njena Via Elizabetta morat sačekat neku drugu priliku da upozna Vex i Maju.

– Ana Tolić i Sova zajedno s Davorom i Mislejom vikend provode također u Dolomitima. Vrijeme je sunčano smjerovi padaju jedan za drugim. Prvo za “zagrijavanje” Lagazuoi Piccolo,Via “dei proiettili”, IV+; 180 m. Bez ikakvih poteškoća po odličnoj stijeni. Iste večeri se sele kraj San Martina di Castrozza, i odrađuju večernji pristup (2 ne baš laka sata)do doma Velo della Madona. Ana napominje da nije dobro zaboraviti HPSovu iskaznicu 🙂 Drugo jutro ulaze u smjer za koji se kaže da je najljepši smjer Dolomita. Spigolo del Velo, Cima della Madona, V+/III-IV, 500 m. Ako vas zanima kako izgleda imate izvještaj, a da bi ste doista ocjenili je li najljepši onda imate još cijeli 8. mjesec http://www.rak-rijeka.org/cima-della-madona-2-733m-spigolo-del-velo-viii-iv-500-m/

– Maja i Moreno, Elvin i Gigi u četvrtak posjećuju Golubinjak. Kažu da su smjerovi dobro obnovljeni i da se isplati otić ako ništa zato jer je kud i kamo ugodnija klima. Moreno prvi put sajta 6a+ – Bravo Moreno. Nije provjereno, postoji mogućnost da ćete morati platiti upad u Golubinjak.

– Bojan Novak je nastupio na Teku na Grintovec prošle nedjelje. Kaže da je bilo izuzetno vruće, da su i prvi bili daleko od rekorda staze, te da  nikad nije bio toliko mokar a da je uspio i izgorit. Unatoč takvim uvjetima Bojan propravlja svoje vrijeme za 3 minute i stazu koja inače traje 6 sati prolazi za 1:52. Nadamo se da će mu se sljedeće godine još netko pridružit na ovoj već legendarnoj utrci.

– Marijan i Kristijan  ostaju pri onoj da je doma najljepše i odrađuju pripreme za velike stvari na Velom Vrhu