21 travnja 2015 Autor: Ivan Nasić RAK Škole

2. Vježba ljetne alpinističke škole – proljetni termin (RAK-Vela Draga), 18-19.04.2015

Prvi pokušaj dvodnevne vježbe u Veloj Dragi neslavno je propao zbog neprijateljski nastrojenog subotnjeg (ne)vremena. Već sredinom tjedna bilo je naznaka da će se prvi dio naše vježbe održati u klupskim prostorijama – tako je i bilo. Subotnji pljusak presjekli smo učenjem sidrišta i ponavljanjem. Koliko odlazak u prirodu nedostaje bilo je jasno kad je u jednom trenutku Bojan odlučio da ćemo raditi absail. Na boulderu. S visine od metra i pol. Nije nam bilo druge nego to obaviti i nadati se ljepšoj nedjelji.

Nedjelja je bila odlična, sama ideja penjanja više dužina razveselila nas je rano ujutro. Vrijeme nije moglo biti bolje. Početak vježbe u Veloj Dragi bio je malo hladniji zbog sunca skrivenog iza Učke, ali i to se promijenilo. Može se čak reći da nam je to i dobro  došlo jer smo penjanjem po hladnoj stijeni naučili cijeniti normalne temperature, kad uspiješ imati osjet u vrhovima prstiju do kraja smjera. Jedva čekam da se prsti u potpunosti naviknu i prestanu biti toliko osjetljivi. Dok smo čekali na red za penjanje tornja zabavljali smo se sportićima, ponavljanjem sidrišta i uzlovima. Koliko god misliš da si sve pohvatao samo u jednom trenutku napraviš neispravan uzao. Nije ti točno jasno kako se to dogodilo, sve si korake pratio i znaš ga raditi. Probaš ponovo i sada je sve u redu. Pripišeš tu grešku nekoj višoj sili jer pomisao na to da si nakon 20 ispravnih pokušaja jedan pogriješio baš i nema smisla. Na kraju smo došli i do samog tornja. Čekajući u podnožju psihički smo se pripremali stajati na komadiću kršne stijene desetke metara iznad tla. Iako ne zvuči primamljivo bilo je baš suprotno, ugodno s prekrasnim pogledom. Nakon prvog dužeg smjera dobili smo nagradu – odmaranje na vrhu tornja i uživanje u suncu. Nakon nekoliko metara odpenjavanja došli smo do absail-a i spustili se na dno. Vježba se polako primicala završetku, a Petra nam je dala šećer na kraju – dozvolu za penjanje kao prvi.

Na kraju svega vikend je bio iskorišten iako je subota bila kišna. Nadajmo se samo da ćemo sljedeći vikend moći spojiti dva dana na Kamenjaku.