19 prosinca 2012 Autor: Bojan Prokop Škole

2. i 3. vježba zimske alpinističke škole 12/13

Povodeći se dobrim vremenskim uvjetima koji su se nastavili nizati i Zimska alpinistička škola je nastavila s nizom vježbi bez obzira na početak škole najavljen za siječanj 2013. godine.

Druga vježba održana je na slovenskom Snežniku u nedjelju 09.12.2012. g., a duboki snijeg i pravi smisao krpljarenja osjetilo je 6 polaznika škole (Ira Blažina, Aleksandar Kršulja, Krešo Matijević, Marko Buljan, Tomislav Jureša i Vedran Devčić), te Elvis Vikić kao voditelj škole i Zoran Sekovanić kao pomoćnik. Sama vježba trajala je 14 sati i svojom težinom pokazala dobru spremu polaznika škole koji su imali prilike uživati u svim čarima zimskih radosti (koje su nerjetko bile i do nosa).

Slijedeća vježba odvila se na našem Snježniku protekle nedjelje 16.12.2012. godine, a cilj iste bio je prikaz tehničkog dijela, odnosno postavljanje sidrišta, međuosiguranja, abseila i zaustavljanja na cepin. Na vježbi je prisustvovalo 4 polaznika škole (Ira Blažina, Majda Gregorović, Krešo Matijević i Marko Buljan), 2 voditelja škole (Elvis Vikić i Bojan Prokop), te 2 pomoćnika (Dean Čolović i Zoran Sekovanić). Ira i Majda, odnosno Krešo i Marko bili su u prilici odraditi kraći uspon koristeći sve priučene tehnike, izraditi gljivu u snijegu i spustiti se preko iste. Uvjeti za postavljanje sidrišta bili su i više nego savršeni obzirom na mokar snijeg iz kojega je kasnije bilo veoma teško izvaditi zakopane cepine, odnosno snježne klinove, a padina pod vrhom pokazala nam se idealnom za izradu tobogana na kojem je odrađeno zaustavljanje na cepin.


Foto: Elvis Vikić