14 lipnja 2013 Autor: Marko Andrić Sastanci

12.06.2013 (SRIJEDA)

KLEK
Na Kleku se prošlog vikenda održala radionica samospašavanja koju je trebao voditi Diego, ali zbog bolesti tu uskače Rafaj te održava pola radionice. Na radionici se radio abseil na “oštećenom” užetu odnsno prelazak preko čvora te blokiranje spravice za osiguravanje.

Tog vikenda se i penjalo na Kleku pa idemo redom:Kristijan i Marijan penju Omladinski u kojem na trećem sidrištu ne prate spiteve nego se odlučuju na travarenje. U biti penju originalnu varijantu. U smjeru su zaradili komplet i pivu koju su zavrijedili pokupivši Andrićevu sponku sa drugog sidrišta.

U nedjelju penju List.

Ana T., Devčić, Jevgenij i Marko J. pokušavaju penjati Dragmanov smjer međutim nakon lutanja na ulazu neznajući ulaze u Žoharov stup. Ana T i Devčić ubrzo odustaju, a Jevgenij i Marko J. nakon još jedne dužine također gibaju iz smjera.

Ana T. i Petra,Jevgenij i Marko J. penju Omladinski.

Arno i Matija traže List, ali ih more spiteva koji se vide pod Listom obeshrabruju zbog mogućnosti pogreške te se odlučuju na povratak u dom. Na pitanje da li su se služili skicom smjera kažu da je skica dječiji rad 🙂

Damir i Lara penju List i Rodila majka šeprtlju. (spomenuto je neko nasilje u smjeru, ali nećemo o tome :))

Veca i Andrić ulaze u Omladinski gdje nakon ispenjane dvije dužine i “kamenčića” veličine zidnog ormarića za cipele koji je prostrujao Andriću kraj glave ipak izlaze iz smjera i puštaju dva genijalca ispred da dovrše penjajne Omladinskog uz kišu kamenja.

Ipak za vikenda penju List i Rodila majka šeprtlju kao i Tatjana i Devčić.

Klek su nakratko posjetili Ana P. i Dejan te penjali Rodila majka šeprtlju koji je u subotu definitivno bio hit dana!

U nedjelju se Rafaj i Diego upućuju na Klečice gdje penju neki Stankov smjer (nisam zapisao koji – neka nadopuni netko od njih u komentaru). Uglavnom u smjeru im je bilo zabavno, prvo je Rafaj skoro uspavao Diega sa “kamenčićem” pa su zaobišli iduću dužinu po travici pa su izašli po kaminčiću na vrh. Na silazu skoro lete 5m skokom, no ipak kratkim abseilom rješavaju problem. Kažu da nije neko oduševljenje od penjanja, ali bar su vidjeli Klečice.

PAKLENICA
Bojan N. i Igor M. Su posjetili Paklenicu te su tamo penjali Nostalgiju (6b, 350m). Novak kaže da su petice u smjeru daleko od svojih ocjena, a da nisi baš i nešto zaspitane.
Nakon toga penju Nidiu (6b+, 160m) medjutim spitevi ih krivo navode te pred kraj smjera završavaju u Sjevernom rebru.
Kasnije Igor napada neki 7b na Olimpu međutim malo fali, drugi put se nadamo pokušaju prije popeta dva dužinca 🙂

U Paklenici su također bili Sova, Ana, Elvin i Dalibor te penju 50 and life to go (6c+, 200m). Ana nam kaže da je pretežito prevjesan smjer i da je lijep, ali težak.

OSTALO
Vikedn prije ovog vikenda prije Elvis i Vidić rade turu Platak – Snježnik – Guslica – Risnjak – Platak. Na Risanjak dolaze grebenom smjerom “Klekovina direkt” :). Dečki uskoro odlaze u Boliviju te im želimo uspješne pripreme!

Edita M. i ekipa iz PD Kamenjak rade hodačku turu na Storžić, a dan nakon Edita penje u Rovinju.

Maja i Moreno idu na Kamenjak gdje penju u “sektoru” iz Čofko fly smjera. Napominju da na vrhu nema uređenog sidrišta pa je potrbna improvizacija. Isto tako Maja kaže da je smjer zanimljiv 🙂
Tog vikenda su posjetili Korita gdje su nabacili hodačinu, a pala je i koja primjedba na spitove na koje su nabasali pri ferati. Kažu da su hrđavi.

U Veloj dragi su bili Nea i Valentino te penju sportiće dok ih kiša nije sprašila kući.

Marko M. Penje sportiće u Dvigradu.

Leo i Denis idu na Kamenjak gdje ih fata tuča te bježe na Belove stijene. Drugi dan Denis mijenja partenera ko čarapu te sa Rađenovićem penje na Veloj peši.

Pavić je bio u jami. Svi su ga gledali sa čuđenjem i pitali se kakav je to smjer i gdje se nalazi?

TEMA: ISPIT ZA VODIČA – F kategorije u Vodičkoj službi HPS-a
Frle nije bio penjat, ali je bio na ispitu za vodiča F kategorije i položio. Bravo! Prije polaganja je odradio tri seminara u paklenici te priložio svoja postignuća potrebnih za polaganje ispita.
Zanimljivost je to da će za uvjet stjecanja zvanja te kategorije vodiči trebati sudjelovati u radu na školama u matičnim klubovima što će matični klubovi morati i verificirati.
Isto tako Frle nam je ispričao na koji način se ispit polagao te kakao se stječe ta kategorija.

Više infomacija se može naći ovdje:
http://www.hps.hr/files/data/21/Program%20%C5%A1kolovanja%20u%20Vodi%C4%8Dkoj%20slu%C5%BEbi%20HPS-a.pdf

Ukoliko sam nešto krivo napisao ili izostavio neka me se nadopuni u komentarima.

TEMA: UVJETI ZA STJECANJE ODREĐENIH ZVANJA PRI HPS-U
Diego nas je ukratko obavijestio što je pred izglasavanjem u komisiji za alpinizam. Ukratko riječ je o stjecanju uvjeta za voditelje ljetnih alpinističkih škola te novih uvjeta za zvanje instruktora alpinizma.

TEMA: ZERO MEMORIJAL
Pali su dodatni dogovori vezani za rad na memorijalu te se stvorio popis ljudi koji su sigurni da ce doci dati ruku za vikend.

TEMA: OGLAS ZA PENJANJE
Šarmantni mladi gospodin Iljadica pružio je svoje usluge partnerstva prilikom penjanja u bilo koje vrijeme na bilo kojem mjestu bez ikakve naknade. Dapače u zamjenu nudi ugodno društvo i sigurnu ruku prilikom osiguravanja.

Isprike ako sam nekoga. Nešto izostavio…

RAK – 12.06.2013
Zapisničar: Andrić